Ψηφιακές Προκλήσεις Καινοτομίας ΕΥΔΑΠ / Δικτύου Καινοτομίας ΕΕΣΥΠ σε συνεργασία με το MITEF Greece
Ανοικτός Διαγωνισμός
Η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Δίκτυο Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ και το MITEF Greece σχεδίασε ένα «incentive prize competition» που αποτελεί έναν πρωτότυπο, ανοικτό διαγωνισμό τεχνολογικών καινοτομιών, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο 2020 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2022 με σκοπό να προσελκύσει συμμετοχές από νεοφυείς εταιρείες, ομάδες επιστημόνων, ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων.
Υποβλήθηκαν συνολικά 162 αιτήσεις τόσο από εγχώριες ομάδες όσο και από ομάδες του εξωτερικού προκειμένου να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε δύο προκλήσεις.
Προκλήσεις
Οι διαγωνιζόμενοι θα προσπαθούσαν να δώσουν καινοτόμες λύσεις στις ακόλουθες δύο προκλήσεις:
Α. Τη δημιουργία ενός αλγόριθμου ο οποίος με τη βοήθεια ιστορικών δεδομένων μετρήσεων να προβλέψει ποιοι μετρητές κατανάλωσης ύδατος είναι ελαττωματικοί.
Β. Τη δημιουργία ενός αλγόριθμου ο οποίος με τη βοήθεια ιστορικών δεδομένων μετρήσεων να προβλέψει την μελλοντική κατανάλωση μιας παροχής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι προβλέψεις που θα μπορούσαν να βασιστούν σε ένα πλήθος παραμέτρων σχετικές με το ιστορικό των μετρήσεων, το είδος του μετρητή, την ημερομηνία και τη γεωγραφική θέση της εγκατάστασης αλλά και δεδομένα τρίτων πηγών. Όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν στην δημιουργία ενός έξυπνου μοντέλου λειτουργίας των μετρητών που θα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στον έγκαιρο και αποτελεσματικό εντοπισμό βλαβών και κατά συνέπεια στη μείωση της άσκοπης σπατάλης νερού. Επιπλέον, η πρόβλεψη της κατανάλωσης μιας παροχής μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα της επιχείρησης, επιτρέποντας την ποιο αραιή φυσική καταμέτρηση από προσωπικό ή την συμμετοχή των καταναλωτών στη διαδικασία.
Καθοδήγηση
Μετά την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, επιλέχθηκαν 76 ομάδες, οι οποίες εντάχθηκαν σε πρόγραμμα «καθοδήγησης» (mentorship) από ομάδα στελεχών της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να υποστηριχθούν στην ανάπτυξη των λύσεων που θα κατέθεταν.
Αξιολόγηση
Οι συμμετέχουσες ομάδες αξιολογήθηκαν με βάση την ακρίβεια της πρόβλεψης του μοντέλου που υπέβαλλαν.
Για την πρόκληση της πρόβλεψης των ελλαττωματικών μετρητών υπέβαλλαν λύση 18 ομάδες και αντικαταστάθηκαν περισσότεροι από 350 υδρομετρητές, προκειμένου να γίνει επαλήθευση στο πεδίο κατά πόσο αυτοί οι μετρητές είναι ελαττωματικοί ή όχι. Σχετικά με την πρόβλεψη των ελαττωματικών μετρητών η κάθε συμμετέχουσα ομάδα υπέβαλλε μια ταξινομημένη λίστα υδρομετρητών βάσει της εκτιμώμενης απόκλισης από την πραγματική παροχή νερού (flow rate) από την μεγαλύτερη προς τη μικρότερη απόκλιση. Για την εξαγωγή των εκτιμήσεων αυτών είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία μετρητών, αρχείο αντικαταστάσεων μετρητών καθώς και καταναλώσεις προηγουμένων ετών και δεδομένα βλαβών με αντίστοιχο γεωγραφικό προσδιορισμό καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε open data σύνολο. Για την αποτίμηση των λύσεων, οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ επέλεξαν τους είκοσι πρώτους υδρομετρητές που προτάθηκαν από κάθε ομάδα και προχώρησαν στην αντικατάστασή τους από το δίκτυο και στη μεταφορά τους στο εργαστήριο υδρομετρητών. Στα δοκιμαστήρια του Εργαστηρίου Υδρομετρητών της ΕΥΔΑΠ, τα οποία ακολουθούν τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 4185, διενεργήθηκαν δοκιμές ελέγχου σφάλματος, με σκοπό την εύρεση της απόκλισης κάθε υδρομετρητή και υπολογίστηκε η συνολική απόκλιση των υδρομετρητών κάθε ομάδας, σύμφωνα με τη διαδικασία αποτίμησης που είχε οριστεί και παρουσιαστεί στο πρόγραμμα καθοδήγησης των ομάδων, κατατάσσοντας τις λύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για την ανάδειξη των επικρατέστερων ομάδων. Οι ομάδες που πρόβλεψαν τους μετρητές με τη μεγαλύτερη απόκλιση, δηλαδή τους πιο ελαττωματικούς , ήταν και οι νικήτριες της 1ης πρόκλησης του διαγωνισμού.
Σχετικά με την πρόβλεψη κατανάλωσης, υπεβλήθησαν λύσεις από 23 ομάδες όπου η κάθε συμμετέχουσα ομάδα υπέβαλλε τις προβλέψεις της για τις καταναλώσεις σε ορισμένες από την ΕΥΔΑΠ παροχές που αφορούσαν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Για την εξαγωγή των προβλέψεων αυτών είχαν στη διάθεσή τους καταναλώσεις προηγουμένων ετών και δεδομένα τιμολογιακού προφίλ καθώς και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε open data σύνολο. Στη συνέχεια, για την κάθε συμμετοχή η ομάδα της ΕΥΔΑΠ υπολόγισε την απόκλιση από την πραγματική κατανάλωση τόσο σε επίπεδο παροχής όσο και σαν σύνολο κατανάλωσης. Οι ομάδες με τη μικρότερη εκτιμώμενη απόκλιση από την πραγματική ήταν οι νικήτριες της 2ης πρόκλησης του διαγωνισμού.
Νικητές
Οι δύο επικρατέστερες ομάδες κάθε πρόκλησης έλαβαν χρηματικό βραβείο και μια πρόταση ενός πλαισίου συνεργασίας στους νικητές του διαγωνισμού, για την πιλοτική εφαρμογή της λύσης που πρότειναν και ενδεχομένως την ανάπτυξη νέων λειτουργιών βασισμένων στην παρεχόμενη λύση.