9 Νοεμβρίου 2021

Social Plate: Διάσωση τροφίμων για τη σίτιση ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων

Τι είναι το Social Plate

Το έργο Supporting Social Enterprises in combating poverty and social exclusion (Social Plate) υλοποιείται στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, με τη συνεργασία των δύο χωρών. 

Στο πλαίσιο του έργου, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) Α.Ε., εταιρεία του Δημοσίου με μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ανέπτυξε την ιδέα του Social Plate. Για την υλοποίησή του, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018 η Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με εταίρους την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) Α.Ε. ως επικεφαλής και το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης «Τεχνόπολις».

Το Social Plate επιχειρεί να δώσει μια λύση στα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σκοπός του προγράμματος είναι η σίτιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, η παροχή εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους και ο περιορισμός απώλειας τροφίμων. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι η διάδοση της λύσης αυτής σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και η ενεργή συμμετοχή τους για αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας σε ό,τι αφορά θέματα απώλειας τροφίμων.

Μέσα από το Social Plate, η ΚΑΘ κατάφερε να διαθέσει 470 τόνους μη εμπορεύσιμων προϊόντων, από τους οποίους ανακτήθηκαν 324 τόνοι που αξιοποιήθηκαν για διατροφή, από 23/4/2019 μέχρι 31/12/2019, οπότε και έληξε το έργο. Ωστόσο η ΚΑΘ συνεχίζει με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και από δωρεές, ενώ έχει εξασφαλίσει την ένταξή της στο Πράσινο Ταμείο, που θα επιχορηγήσει τη δράση με ποσό 310.000 ευρώ. Συνολικά, από την έναρξη μέχρι τις 31/10/2021 παρελήφθησαν 780.420 κιλά και διατέθηκαν 541.856 κιλά τροφίμων.

Πώς λειτουργεί το Social Plate

Καθημερινά, έμποροι της ΚΑΘ παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο Social Plate, τα οποία, υπό την εποπτεία του υπεύθυνου ποιοτικού ελέγχου, διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη και στη συνέχεια ανασυσκευάζονται από το προσωπικό και διανέμονται σε διάφορους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους, τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ποιοι επωφελούνται

Άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και γενικά κοινωνικές ομάδες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Περίπου 90 συνεργαζόμενοι φορείς, που περιλαμβάνουν ενδεικτικά Δήμους, ΜΚΟ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια εκκλησιών, παραλαμβάνουν καθημερινά τα τρόφιμα από την ΚΑΘ και τα προσφέρουν, μαγειρεμένα ή μη, σε όσους έχουν ανάγκη.

Σκοπός της δράσης

Σκοπός είναι η δράση να συνεχίσει να προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ποσότητες που, αν και βρώσιμες, καταλήγουν στα σκουπίδια. Επιμέρους στόχος της είναι να αυξηθούν οι ποσότητες τροφίμων που παραδίδονται σε κοινωνικούς φορείς, ώστε να καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων.